Najnovije
  1. RK Petrinja – RK Trnovec (Najava utakmice)
  2. Uspješan vikend mlađih kategorija
  3. 2. HRL – sjever
  4. RK Petrinja – MRK Sesvete II 32:25
  5. RK Petrinja – MRK Sesvete II (Najava utakmice)

Rukomet u Petrinji

Osvajanje prvog mjesta

U Jesen prvenstva 1958/59. po prvi puta u povijesti ekipa osvaja prvo mjesto na tablici. Rastom popularnosti rukometa u Petrinji se osnivaju novi klubovi RK UČITELJ i RK SLAVIJA. Nedugo nakon dolazi do spajanja klubova PARTIZAN I SLAVIJA u jedan klub koji nosi ime RK SLAVIJA.

U ljeto 1961.godine rukometaši i prijatelji kluba vlastitim rukama kopaju kanale, rade drenažu i navažaju mrvljenu ciglu i leš na novom rukometnom igralištu koje se i danas nalazi u Petrinji.

Od RK Slavijatrans do RK Petrinja

Narednih godina klub se nalazi u raznim verzijama druge i treće lige „sjever“, „centar“ i druge inačice tadašnjih organizacijskih oblika natjecanja. Također mijenja ime u RK SLAVIJATRANS pod kojim nastupa do kraja 21. stoljeća kada se naziv kluba mijenja u RK PETRINJA, koji i danas nosi.

Među istaknutijim imenima igrača koji su dogurali do reprezentativnih uspjeha u povijesti kluba su Kruno Fabac, Zdravko Lochert i Slobodan Kocić.

Rukometni klub Petrinja osnovan je 1958. godine. Prije toga se u Petrinji igrao tzv. „veliki rukomet“ a prije pokretanja našeg kluba prvi „mali rukomet“ zaigran je 1955. godine kada je osnovan klub RK „ARTILJERAC“, igrači toga kluba su starješine i vojnici JNA te kao civili Branimir Vujić i Mladen Orlić. U Petrinju za nastavnika tjelesnog odgoja dolazi Ratko Popac, za čije se ime se vežu najveći uspjesi petrinjskog rukometa. Okuplja zainteresirane studente i osniva DTO „PARTIZAN“ rukometnu ekipu u koju prelaze civili iz Artiljerca koji se ugasio. Prvu prijateljska utakmica odigraca se 16. ožujka 1958. godine. Već 21. ožujka 1958. godine igra se prva prvenstvena utakmica novog kluba na igralištu Učiteljske škole protiv ekipe „Izviđač“ iz Siska, rezultat završava 11:16 za goste. Igrači koji su nastupili za klub u prvoj sezoni natjecanja su: Branimir Vujić, Mladen Orlić, Milivoj Gorup, Zdenko Fiala, Vladimir Miffek, Petar Remer, Miro Štajcer, Kamilo Petković, Ivan Čavlović, Marijan Kašner, trener Ratko Popac.

Povijesni uspjeh kluba

U sezoni 1965. godine dolazi do najvećeg uspjeha kluba kada zbog samo jednog gola razlike klub se ne uspijeva plasirati u najviši rang natjecanja. U kvalifikacijama za 1. ligu završava na drugom mjestu na kvalifikacijskom turniru sa istim brojem bodova kao i RK Željezničar iz Niša. „Zlatnu generaciju“ su činili: Zdravko Lochert, Antun Tonković, Milivoj Gorup, Zdenko Orlić, Kruno Fabac, Vladimir Miffek, Zdenko Fiala, Slobodan Kocen, Vukašin Dabić, Petar Remer, Stevo Tomić, Vlastimir Despotović, trener Ratko Popac.Tih godina rukomet je najpopularniji sport u Petrinji i prosječno na utakmicama ima oko 400 gledatelja.

2005. do danas
Ulazak u 2. HRL Zapad
1999.
Kvalifikacije za 3. HRL
1996.
Prva poslijeratna Izborna skupština
1995.
Povratak u Petrinju i nastavak rada kluba
1993. - 1995.
Zamrznuto natjecanje zbog ratnih događanja
1992./93.
Kvalifikacije za 2. HRL Centar
1988. - 1991.
Natjecanje u HRL regija Centar
1965
Kvalifikacije za 1. ligu
Ljeto 1961.
Započeli radovi na uređenju novog rukometnog igrališta
1959.
Spajanjem klubova Partizan i Slavija osniva se RK Slavija
Jesen 1958.
Osvajanje prvog mjesta na tablici
21. ožujka 1958.
Prva prvenstvena utakmica protiv ekipe "Izviđač" iz Siska
16. ožujka 1958.
Odigrana prva prijateljska utakmica
Početak 1958.
Osniva se DTO "Partizan"
1955.
Osnovan RK "Artiljerac"